Roeach

Trefpunt voor Cultuur, Kerk en Samenleving

film "POETRY"

 

Roeach, trefpunt voor cultuur, kerk en samenleving, houdt samen met De Groene Zwaan een filmavond op dinsdag 21 april a.s.


De keuze is dit keer gevallen op de film Poetry van regisseur Lee Chang-don.


POETRY is de vijfde film van Lee Chang-dong. Hij won er in Cannes de prijs voor het beste scenario mee (2007). POETRY biedt een prettige kennismaking met actrice Yoon Jeong-hee, een grande dame van de Zuid-Koreaanse cinema. De 66-jarige actrice debuteerde in 1967 en schijnt meer dan 333 films gemaakt te hebben.


Haar personage in POETRY, de oude Mija, draagt de zorg voor haar kleinzoon, verdient de kost met de verpleging van een zwaar dementerende man en heeft problemen met haar gezondheid, maar mentaal lijkt ze onaantastbaar. Alsof ze elders vertoeft. Dat Mija dromend door het leven gaat heeft ook een praktische oorzaak. Ze lijdt aan steeds groter wordende vergeetachtigheid. Zelfs alledaagse woorden begint ze te vergeten. De dokter denkt aan Altzheimer. Tot Mija lijkt het allemaal nauwelijks nog door te dringen, al schrijft ze zich wel in voor een cursus poëzie. Alsof ze zich zo aan ieder woordje, iedere herinnering, ieder beeld wil vastklampen. Ze wil, al was het maar één keer in haar leven, een écht gedicht schrijven.


De werkelijkheid oogt wrang en lelijk. Mija's kleinzoon blijkt betrokken bij een groepsverkrachting. De ouders van de andere jongens proberen politievervolging te voorkomen door met de ouders van het verkrachte meisje een schadevergoeding overeen te komen, maar erg veel hebben ze daarbij niet aan de wazige Mija. In een van de mooiste scènes reist ze naar het platteland om de moeder van het verkrachte meisje om vergeving te smeken. Ze laat zich echter volkomen meeslepen door de schoonheid van het moment en vergeet waarvoor ze kwam.


Subliem melodrama over een oma die zich inschrijft bij een poëziecursus, en vervolgens hoort dat ze Alzheimer heeft en dat haar kleinzoon meedeed aan een fatale groepsverkrachting. Hoe kan ze dan nog gedichten schrijven? Regisseur Lee blijft met haar, ondanks alles, naar de schoonheid en waarachtigheid van het leven zoeken.


De Groene Zwaan, 21 april 2015. 20.00 uur, gratis, iedereen welkom.

 

InterviewInterview

InterviewFilm

activiteitActiviteit