Roeach

Trefpunt voor Cultuur, Kerk en Samenleving

Kader Abdolah bij viering 5 jarig bestaan Roeach

Roeach wil op 27 oktober a.s. aandacht besteden aan een onderwerp dat ons allen zeer na aan het hart ligt. U bent van ons gewend dat op de Roeach-avonden in de Grote Kerk in De Rijp mensen uitgenodigd worden met een bijzonder persoonlijk verhaal. Mensen uit onze regio die ergens mee bezig zijn of iets beleefd hebben dat ons tot nadenken stemt. Motivatie en zingeving zijn hierbij de sleutelwoorden.


De Iraanse schrijver Kader Abdolah is dit keer onze gast. Hij woont niet in onze regio maar heeft als voormalig vluchteling het hele traject van integratie en aanpassing in ons land meegemaakt. Ook wij, als Graft-De Rijpers zullen te maken krijgen met vluchtelingen uit een hele andere cultuur, met vaak traumatische ervaringen en hoge verwachtingen van ons, Nederlanders.


Onze regering worstelt met vele verschillende visies op het probleem van de opvang in Nederland van zoveel vluchtelingen. Daar moet beleid op gemaakt worden. Maar hoe is het met ons, simpele burger ? We denken erover, we praten erover maar wat gaan we straks doen wanneer deze mensen bij ons in de buurt wonen en een beroep op ons doen ?


Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, beter bekend onder het pseudoniem Kader Abdolah, is een Perzisch-Nederlandse schrijver. Op uitnodiging van de Verenigde Naties kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland. Hij belandde in 1988 in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn en kreeg vervolgens een huis in Zwolle toegewezen. Daar ging Abdolah werken in een natuurhistorisch museum en in een conservenfabriek. In de loop van de jaren schreef hij vele boeken over zijn thuissituatie in Iran en zijn ervaringen in Nederland. Zijn laatste boek van 2014 Papegaai vloog over de IJssel gaat over  persoonlijke ervaringen van vluchtelingen/asielzoekers in en rond Zwolle, Zalk, en omliggende gemeenten. In 2003 verhuisde Abdolah naar Delft en in 2006 werd hij gastschrijver aan de Universiteit Leiden. In het kader van die functie gaf hij werkcolleges en lezingen.


De lezing van Kader Abdolah zal gaan over persoonlijke ervaringen van vluchtelingen en asielzoekers, en wellicht praktische adviezen betreffende de opvang van vluchtelingen in kleine gemeenschappen zoals de onze. Geen politiek debat maar een avond over de praktijk van opvang en integratie. Er is ook mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Roeach nodigt iedereen uit om op 27 oktober a.s. om 20.00 uur aanwezig te zijn bij deze bijzondere avond in de Grote Kerk, Grote Dam 6 in De Rijp. Toegang is gratis.

InterviewInterview

InterviewFilm

activiteitActiviteit