Roeach, trefpunt voor cultuur, kerk en samenleving, houdt samen met De Groene Zwaan een filmavond op dinsdag 21 april a.s.
De keuze is dit keer gevallen op de film Poetry van regisseur Lee Chang-don.
POETRY is de vijfde film van Lee Chang-dong. Hij won er in Cannes de prijs voor het beste scenario mee (2007). POETRY biedt een prettige kennismaking met actrice Yoon Jeong-hee, een grande dame van de Zuid-Koreaanse cinema. De 66-jarige actrice debuteerde in 1967 en schijnt meer dan 333 films gemaakt te hebben.
Haar personage in POETRY, de oude Mija, draagt de zorg voor haar kleinzoon, verdient de kost met de verpleging van een zwaar dementerende man en heeft problemen met haar gezondheid, maar mentaal lijkt ze onaantastbaar. Alsof ze elders vertoeft. Dat Mija dromend door het leven gaat heeft ook een praktische oorzaak. Ze lijdt aan steeds groter wordende vergeetachtigheid. Zelfs alledaagse woorden begint ze te vergeten. De dokter denkt aan Altzheimer. Tot Mija lijkt het allemaal nauwelijks nog door te dringen, al schrijft ze zich wel in voor een cursus poëzie. Alsof ze zich zo aan ieder woordje, iedere herinnering, ieder beeld wil vastklampen. Ze wil, al was het maar één keer in haar leven, een écht gedicht schrijven.
De werkelijkheid oogt wrang en lelijk. Mija's kleinzoon blijkt betrokken bij een groepsverkrachting. De ouders van de andere jongens proberen politievervolging te voorkomen door met de ouders van het verkrachte meisje een schadevergoeding overeen te komen, maar erg veel hebben ze daarbij niet aan de wazige Mija. In een van de mooiste scènes reist ze naar het platteland om de moeder van het verkrachte meisje om vergeving te smeken. Ze laat zich echter volkomen meeslepen door de schoonheid van het moment en vergeet waarvoor ze kwam.
Subliem melodrama over een oma die zich inschrijft bij een poëziecursus, en vervolgens hoort dat ze Alzheimer heeft en dat haar kleinzoon meedeed aan een fatale groepsverkrachting. Hoe kan ze dan nog gedichten schrijven? Regisseur Lee blijft met haar, ondanks alles, naar de schoonheid en waarachtigheid van het leven zoeken.
De Groene Zwaan, 21 april 2015. 20.00 uur, gratis, iedereen welkom.
Roeach wil op 27 oktober a.s. aandacht besteden aan een onderwerp dat ons allen zeer na aan het hart ligt. U bent van ons gewend dat op de Roeach-avonden in de Grote Kerk in De Rijp mensen uitgenodigd worden met een bijzonder persoonlijk verhaal. Mensen uit onze regio die ergens mee bezig zijn of iets beleefd hebben dat ons tot nadenken stemt. Motivatie en zingeving zijn hierbij de sleutelwoorden.
De Iraanse schrijver Kader Abdolah is dit keer onze gast. Hij woont niet in onze regio maar heeft als voormalig vluchteling het hele traject van integratie en aanpassing in ons land meegemaakt. Ook wij, als Graft-De Rijpers zullen te maken krijgen met vluchtelingen uit een hele andere cultuur, met vaak traumatische ervaringen en hoge verwachtingen van ons, Nederlanders.
Onze regering worstelt met vele verschillende visies op het probleem van de opvang in Nederland van zoveel vluchtelingen. Daar moet beleid op gemaakt worden. Maar hoe is het met ons, simpele burger ? We denken erover, we praten erover maar wat gaan we straks doen wanneer deze mensen bij ons in de buurt wonen en een beroep op ons doen ?
Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, beter bekend onder het pseudoniem Kader Abdolah, is een Perzisch-Nederlandse schrijver. Op uitnodiging van de Verenigde Naties kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland. Hij belandde in 1988 in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn en kreeg vervolgens een huis in Zwolle toegewezen. Daar ging Abdolah werken in een natuurhistorisch museum en in een conservenfabriek. In de loop van de jaren schreef hij vele boeken over zijn thuissituatie in Iran en zijn ervaringen in Nederland. Zijn laatste boek van 2014 Papegaai vloog over de IJssel gaat over persoonlijke ervaringen van vluchtelingen/asielzoekers in en rond Zwolle, Zalk, en omliggende gemeenten. In 2003 verhuisde Abdolah naar Delft en in 2006 werd hij gastschrijver aan de Universiteit Leiden. In het kader van die functie gaf hij werkcolleges en lezingen.
De lezing van Kader Abdolah zal gaan over persoonlijke ervaringen van vluchtelingen en asielzoekers, en wellicht praktische adviezen betreffende de opvang van vluchtelingen in kleine gemeenschappen zoals de onze. Geen politiek debat maar een avond over de praktijk van opvang en integratie. Er is ook mogelijkheid tot het stellen van vragen.
Roeach nodigt iedereen uit om op 27 oktober a.s. om 20.00 uur aanwezig te zijn bij deze bijzondere avond in de Grote Kerk, Grote Dam 6 in De Rijp. Toegang is gratis.
Beste mensen, tot ons spijt moeten we de wandeling vanwege het weer afblazen. Wel willen de wandeling op een ntb datum verplaatsen. Dit z.s.m. op de website en facebook worden weergegeven.
Op dinsdagavond 2 juni a.s. organiseert Roeach om 19.30 uur een meditatieve Stiltewandeling. Na een korte introductie op de Zerkenvloer in Graft (naast het Raadhuisje) gaat de wandeling langs de Noordeindermeer in westelijke richting naar de Zandplaat (uitloop van De Lei) en lopen we door de polder weer terug.
We lopen in stilte. Wat is er mooier dan stil te kunnen zijn? Te kunnen luisteren naar de stilte. Stil zijn geeft ruimte. Onderweg doen we een verdiepingsopdracht en luisteren we naar een gedicht. Als we rond 21.30 uur weer terugkomen op de Zerkenvloer in Graft drinken we iets met elkaar en is er gelegenheid om ervaringen met elkaar te delen.
Bij meditatief wandelen is de aandacht met alle zintuigen open naar dat wat zich van buitenaf aan de wandelaar aandient. In het gewaar worden van de omgeving zoeken we verbinding met wat we zien, voelen, ruiken en horen.
Meditatieve Stiltewandeling Noordeindermeer dinsdag 1 september 2015 vanaf Zerkenvloer in Graft.
Op dinsdagavond 1 september a.s. organiseert Roeach om 19.30 uur een meditatieve Stiltewandeling. Na een korte introductie op de Zerkenvloer in Graft (naast het Raadhuisje) gaat de wandeling langs de Noordeindermeer in westelijke richting naar de Zandplaat (uitloop van De Lei) en lopen we door de polder weer terug.
We lopen in stilte. Wat is er mooier dan stil te kunnen zijn? Te kunnen luisteren naar de stilte. Stil zijn geeft ruimte. Onderweg doen we een verdiepingsopdracht en luisteren we naar een gedicht. Als we rond 21.30 uur weer terugkomen op de Zerkenvloer in Graft drinken we iets met elkaar en is er gelegenheid om ervaringen met elkaar te delen.
Bij meditatief wandelen is de aandacht met alle zintuigen open naar dat wat zich van buitenaf aan de wandelaar aandient. In het gewaar worden van de omgeving zoeken we verbinding met wat we zien, voelen, ruiken en horen.
Gespreksavond Roeach over Ontwikkelingssamenwerking 23 juni 2015
Op dinsdagavond 23 juni organiseert Roeach – Trefpunt voor cultuur, kerk en samenleving – een gespreksavond over Ontwikkelingssamenwerking. Tijdens deze avond zal als praktisch voorbeeld het project ‘Samen voor Kenia' naar voren komen, een project waar jongeren uit Graft- de Rijp en Heerhugowaard zich voor inzetten.
Wat zijn belangrijke items binnen ontwikkelingssamenwerking? Wat is er de afgelopen decennia bereikt met ontwikkelingssamenwerking? Wat wordt er met dit project bereikt? Wat drijft deze jongeren? Op deze avond van Roeach zal er gesproken worden over het project, het nut van ontwikkelingssamenwerking en enkele jongeren van het project zullen vertellen over hun ervaringen en verwachtingen. De avond zal geleid worden door Pieter Bijl, voorzitter van Stichting Share en ervaringsdeskundige op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Hij is meerdere malen in Afrika geweest, ook op de plaats waar de jongeren naartoe zullen gaan.
U bent van harte uitgenodigd op deze interessante avond over ontwikkelingssamenwerking en de betrokkenheid van jongeren uit onze omgeving bij deze materie.
Dinsdag 23 juni om 20.00u in de Grote Kerk in De Rijp
Roeach, trefpunt voor cultuur, kerk en samenleving houdt dinsdag 1 december een filmavond samen met De Groene Zwaan.
“The Dark Horse” van regisseur James Napier Robertson vertelt het waargebeurde levensverhaal vanGenesis Potini, een in 2011 overleden Nieuw-Zeelander met een bipolaire stoornis. Dit briljante maar weinig bekende schaakgenie maakte zich sterk voor de toekomst van achtergestelde kinderen. In een samenleving waarin het voor veel jongeren moeilijk is de verleidingen van het verkeerde pad te weerstaan, probeerde hij met schaken hun leven weer op de rails te krijgen. Daarbij trotseert hij de moeilijkheden van zijn eigen aandoening en soms van criminelen. The Dark Horse was de verrassing van de IFFR 2015.
1 December, De Groene Zwaan
Rechtestraat 12 De Rijp. 20.00 uur, toegang gratis.
Wie is Rolf Schrama ? Kleine man met grote ambities ?
Rolf, geboren met een zeldzame vorm van dwerggroei, neemt ons mee in zijn zoektocht door het leven.
Ondersteund door beeldmateriaal vertelt Rolf over zijn ontwikkeling van volkomen afhankelijk kind naar zelfstandig mens. Het heeft hem nooit ontbroken aan doorzettingsvermogen. Succesvolle studie, goede baan, laten zien dat je niet alleen “gewoon” bent maar zelfs heel goed.
Uiteindelijk het besef een leven te lijden dat niet bij hem hoort. Daaruit groeit de behoefte naar een leven dat wel bij hem past maar acceptatie van zijn handicap vraagt. Heel open vertelt Rolf hoe dit acceptatieproces is verlopen, zijn beslismomenten, zijn drijfveren. Zijn ervaringen in Amerika en uiteindelijk de overstap van een goede baan bij de bank naar de passie voor het zeilen.
Sinds anderhalf jaar oefent Rolf met zijn coach om geselecteerd te worden voor de Paralympics in Rio in 2016. Daardoor is hij weinig thuis in Westgraftdijk. 10 februari is hij net terug uit Florida en zullen we ook zijn laatste ervaringen op zeilgebied in geuren en kleuren horen.
Roeach, 10 februari, Grote Kerk De Rijp, 20.00 uur. Iedereen welkom, toegang gratis.